Tento článok som sa rozhodla napísať, pretože v dnešnej dobe má stále viac ľudí intolerancie a alergie na jedlo a už niekoľko ľudí ma oslovilo cez sociálne siete, aby som im pomohla. Najhoršie na tom je, že väčšina ľudí nevie, prečo im intolerancia vznikla. Myslia si, že je to jedna z nových ,,chorôb“ dnešnej doby. Prestanú jesť danú potravinu, ktorá im ťažkosti spôsobuje a tým sa to u nich končí. Vyradiť daný alergén je iba začiatok cesty.
Podľa klasickej medicíny sa s tým už nič nedá robiť, musíme s tým žiť. Je to však naozaj tak? Môžeme my sami ovplyvniť svoje zdravie a vyliečiť sa?
Môj osobný príbeh intolerancie a alergie
Asi pred troma rokmi som musela brať silné antibiotiká, zažila som niekoľko stresujucich období, v minulosti som 3 roky brala aj hormonálnu antikoncepciu a ako dieťa som prekonala mononukleózu. V Thajsku som raz zjedla morské ryby a pravdepodobne neboli dobre uvarené. Ako malá som bola kojená kratšie ako pol roka. Všetky tieto faktory prispeli k tomu, čo sa nakoniec stalo.
Po tomto všetkom sa ,,zrazu“ objavili neustále bolesti brucha. Nemohla som na to prísť, prečo ma brucho bolelo. Išla som všetkým možným doktorom, alergologičke ktorá neverila na alergie na jedlo ma poslala domov, že mi nič nie je, z gastra mi tiež povedali, že mi nevedia pomôcť.
Testy na intolerancie a alergie (test na mlieko z krvi)
Potom som šla k svojej všeobecnej doktorke a tá mi konečne spravila testy na mlieko z krvi (doteraz nerozumiem, prečo mi ich neurobila moja alergologička). Keď som si prišla po výsledky, doktorka mi povedala, že mlieko vyšlo pozitívne (telo mi vytváralo škodlivé protilátky voči mlieku, ktoré som konzumovala).
Keď som potom prišla do práce, stretla som kolegyňu, ktorá mi povedala, že má to isté čo ja a že stačí, keď budem jesť bezlaktózové maslo ako ona (bohužiaľ moja všeobecná lekárka mi k tomu nepovedala žiadne ďalšie detaily).
Tak som aj urobila. Po týždni mi bolo však ešte horšie. Začala som si študovať všetko ohľadom témy alergií a intolerancie na mlieko. Prečítala som k tomu veľa kníh a desiatky slovenských aj zahraničných článkov. Došla som na to, že u mňa nerobila problém iba laktóza, ale aj mliečna bielkovina kazeín. Takže som prešla na stravu úplne bez mliečnych výrobkov (ani kozie produkty som nejedla).
Trochu sa mi polepšilo, no nie však dosť. Chcela som, aby som sa opäť cítila lepšie, a hlavne aby som aj pribrala späť na moju pôvodnú váhu. V mojom tele sa odohrával chronický zápal.
Testovanie potravín na intolerancie a alergie
Po mesiacoch hľadania a študovania na internete som išla na jednu kliniku, kde mi zobrali krv a testovali mi ďalších 20 potravín (bola to klinika blízko Ikey). Na moje prekvapenie mi vyšlo, že mám veľkú reakciu tela na lepok (podľa doktorky Amy Myers si telo niekedy mýli bielkovinu mlieka s lepkom). Okrem toho som mala aj zlé výsledky ohľadom vstrebávania tukov.
Po tomto zistení som musela úplne vysadiť aj lepok a aj ďalšie obilniny (aj tie bezlepkové) a dočasne aj vajcia, orechy, cukor, kakao (práve kakao je silne dráždivé a veľa ľudí o tom nevie, dá sa nahradiť karobom) a strukoviny. Bolesti v bruchu som mala stále, takže som si musela začať komplexne liečiť celé trávenie a priepustné črevo.
Po odporúčaní na knihu Autoimunitné riešenie od Amy Myers (úžasný je aj thepaleomum.com blog od Dr. Sarah Ballantyne, PhD , ktorý je písaný v angličtine, blog Good Vibes Huntress od Emmy Hradeckej) sa mi otvorili oči a dala mi nádej, že budem raz môcť jesť to, čo dovtedy (avšak bez kritických mliečnych produktov a lepku).
Čo treba urobiť, aby sme sa vyliečili?
Z kuchyne som vyhodila väčšinu plastových misiek a oškretých teflónových panvíc, prestala som úplne používať mikrovlnku a začala som si sama variť doma aj do práce vlastné jedlo plné živín a vitamínov. Bola to ťažká zmena, ale chcela som sa vyliečiť a cítiť sa lepšie.
Začala som s programom Whole 30, kde som na obmedzený čas (väčšinou mesiac) úplne prestala jesť všetky jedlá, ktoré obsahovali nejaké emulgátory, arómy, stabilizátory, farbivá či cukor (vedeli ste že cukor sa pridáva aj do slaniny?). Eliminovala som na mesiac okrem mliečnych výrobkov aj lepok, strukoviny, orechy, všetky typy obilnín, paradajky, baklažán a aj kakao (nahradila som ho karobom).
Po mesiaci som prešla na paleo diétu, ktorá bola zameraná hlavne na mäso, zeleninu a ovocie najlepšie čo najkvalitnejšie (obilniny neboli dovolené). Podotýkam všetko to to som robila iba pre to, že som stále mala bolesti brucha. Nesnažila som sa o žiadnu diétu a ani som nesledovala trendy bezlepkovej stravy.
Intolerancie alergie a doplnky výživy
Začala som užívať kvalitné tráviace enzýmy, probiotiká, omega 3, vitamín D, bio želatínu z Amazonu, kurkumu, varila som na protizápalovom panenskom kokosovom oleji a kúpila som si aj Crock pot pomalý hrniec na dlho varené mäsové vývary.
Všetko to to som musela robiť minimálne rok, kým mi bolo konečne lepšie. Teraz môžem zas jesť všetko čo aj pred tým okrem mliečnych výrobkov a lepku, keďže tie sú najviac kritické pri autoimunitnom spektre (robila som si aj test, takže ak som si dala maslo, bolelo ma brucho celý deň).
Okrem toho všetkého čo som tu spomenula nesmiem zabudnúť pravidelné meditácie, ktoré mi prinavrátili pokoj a harmóniu (s Ivetou Slobodníkovou), odbúravanie stresu (kniha Život samá pohroma, Jon Kabat-Zinn a tiež aj Andrej Jeleník u nás v Bratislave so svojim programom na odbúranie stresu, prax všímavosti), šport a prechádzky v prírode.
Moja rodina ma v tomto tiež podporila, za čo som im vďačná.
Intolerancie a alergie na jedlo nám spôsobujú priepustnosť nášho čreva, ktoré potom začne horšie vstrebávať živiny, niekedy aj tuky a do tela neustále prepúšťa nežiadúce látky, ktoré sa mali pôvodne vstrebať črevom.
Tento stav vieme ovplyvniť, ale je pre to potrebné ísť do toho na 100 %. Ide o komplexný prístup stravy a životného štýlu. Na to aby som niektoré potraviny mohla opäť zaradiť do môjho jedálnička, musela som ich na dlho vyradiť, až som si od nich odvykla (napr. karob mi začal chutiť, takže ho používam viac ako kakao, ktoré ma dráždilo).
Bližšie o tom budem písať v nasledujúcich článkoch. Verím, že tento môj príbeh vám pomôže si tiež zlepšiť svoj zdravotný stav a životný štýl.
Anthony Wiliam a Medicínske médium
Aktualizácia: Odporúčam vám aj dve knihy od Anthony Wiliam, Medicínske médium a Záchrana pečene. Autor sa tam domnieva, že za veľa problémami stojí aj Epsteinov-Barrov vírus (EBV, mononukleóza). Tvrdí, že existuje vyše 60 typov tohto vírusu, a práva ten spôsobuje veľa ľuďom zdravotné ťažkosti. Skrývajú sa za ním choroby ako chronický únavový syndróm, ochorenia štítnej žľazy, závraty a hučanie v ušiach. EBV má niekoľko štádií a jedno z nich je práve to, kedy sa navonok úplne prejaví. Neskôr v treťom štádiu však zostane v našom tele a môže spôsobovať veľa ťažkostí.
Je zástancom bezlepkovej stravy, pretože lepok samotný je obľúbená potrava škodlivých baktérií a vírusov v našom čreve.
Ako liečivé potraviny Anthony odporúča lesné čučoriedky, sezamové tahini, avokádo, čiernu fazuľu, špargľu, špenát, čierne hrozno a uhorky. Samozrejme nesmiem zabudnúť na pitie zelerovej šťavy, o ktorej napísal jednu celú knihu.
Okrem toho netreba zabúdať na hydratáciu tela, ktorá začína práve vypitím vody s citrónom hneď z rána (Anthony odporúča liter vody, je to však rozdielne pri každom z nás, možno vám bude stačiť aj 700 ml). Táto tekutina bude potom hydratovať vaše telo celý deň, aj keď budete napríklad jesť suché potraviny ako chlieb.
Jeho knihy sú veľmi obsiahle, takže ak vás táto téma zaujíma, siahnite po knihe Medicínske médium a Záchrana pečene.
Knihy a články ktoré mi veľmi pomohli a používam ich aj ako zdroje na niektoré moje články:
Knihy intolerancie a alergie:
- Autoimunitné riešenie, Amy Myers, MD (zdroj obrázkov)
- Syndróm trávenia a psychológie, Dr. Natasha Cambell-McBride MD, MMedSci (neurológia), MMedSci (výživa)
- Zdravá střeva, Justin a Erica Sonnenburgovi
- Úplne zdravie bez pšenice, William Davis, MD
- Pravda o mléce- jak ji potvrdzuje věda, Jarmila Pruchová a kolektiv
Články intolerancie a alergie:
- Autoimunitné nemoci, příčiny a léčba, MUDr. Ludmila Bendová, Meduňka, listopad 2017
- Hormonální distruptory a funkce štítné žlázy, Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSC., vedkyňa, Meduňka, listopad 2016
- Zbytečné choroby, Ing. Jarmila Pruchová, Jarloslav Prucha, Meduňka, srpen 2017
- U Novaku se snídá, Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSC., vedkyňa, Meduňka, březen 2017
- What Should You Eat To Heal a Leaky Gut (Čo by ste mali jesť,a by ste si vyliečili priepustné črevo?), The paleo Mom, Dr. Sarah Ballantyne, PhD, April 5, 2012, thepaleomum.com
- How to Know When Your Gut is Reapaired (Ako viete, že vaše črevo je vyliečené), Repairing the Gut, The paleo Mom, Dr. Sarah Ballantyne, PhD, Február 18, 2012, thepaleomum.com
- Allergy, Intolerance or Sensivity? (alergia, intolerancia alebo citlivosť?), Dr. Sarah Ballantyne, PhD, Máj 2018, thepaleomum.com
Chceš poradiť ako si uzdraviť trávenie stravou a netoxickou domácnosťou? Neváhaj, napíš mi a dohodni si so mnou konzultáciu. Zober život do svojich rúk.