Nie som profesionálna kuchárka, ktorá stále varí a pečie. Piecť a variť som si začala preto, že som sa rozhodla pre moje zdravie konečne niečo urobiť. Mávala som totiž veľmi často bolesti brucha, ktoré mi nikto nevedel vysvetliť (aj napriek tomu, že som už lepok ani nič mliečne nejedla). Postupom času sa mi hlavne pečenie začalo viac páčiť a tešila som sa z mojich skvelých obedov. Dôležité pre mňa bolo hlavne nájsť recepty, ktoré dobre chutia, netrvá dlho ich pripraviť a hlavne vyjde to, čo recept sľubuje. Presne takéto overené recepty, ktoré sa stali mojimi obľúbenými vám sem budem pridávať. Nie je nič horšie ako si nájsť neoverený recept na internete, ktorý vám nevyjde a všetko vaše snaženie vyjde nazmar. Ak chcete upiecť náš zdravý ,,Brumík”, tak toto je ten recept na koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny. Našla som ho na výbornom blogu Silvie Horeckej (pracuje dlhodobo v gastronómii).
Keď som piekla tento koláč po prvýkrát, ani by ma nenapadlo, že celé moje snaženie bude mať za výsledok, že mi bude naozaj lepšie, zlepší sa mi imunita, čuch, začnem meditovať a viac sa venovať sebe.
Kedysi som si objednávala obedy do práce, ale počas uzdravovania trávenia som s tým prestala, lebo som zistila, že objednávaná strava bola dosť jednotvárna a často som musela hľadať iné alternatívy, kde nebol ani lepok ani mlieko.
Párkrát sa mi dokonca stalo, že reštaurácia neuviedla pravé zloženie a mne bolo celý deň veľmi zle. Keď som tam zavolala, dostala som odpoveď, že kuchár robil experimenty a že tam pridal maslo, napriek tomu, že v ich menu sa nič mliečne nemalo nachádzať. Z toho dôvodu, že som už nemohla riskovať, som si začala variť doma a brávala som si jedlo do práce. Jasné, chce to silnú vôľu variť si, ale mávala som vždy pre mňa tie najlepšie obedy, to vám poviem:)
Ak chcete piecť bezlepkovo, najlepšie bude, ak sa z vás stanú Kráľovné bezlepkových múk :). Teda na prípravu takéhoto pečiva treba mať dosť rôznych typov múk, inak nič poriadne nenapečiete. Na internete sa už dajú zohnať múky za lepšie ceny ako v bio predajniach. Kupujte väčšie množstvo múky, ak viete, že budete veľa piecť. Cenovo sa to viac oplatí. A to už nehovorím o tom, koľko stoja bezlepkové a bezmliečne koláče v dobrej kvalite bez emulgátorov. To sa vám naozaj oplatí kupovať múky, než koláčiky po jednom.
Čo budeš potrebovať?
- 150 g kokosovej múky (nie kokosu)
- 90 g teffovej múky (môžeš použiť aj pšenovú, ktorá je lacnejšia)
- 45 g slnečnicovej múky (ak nemáš, môžeš si pomixovať v mlynčeku na kávu slnečnicu, prípadne použi tekvicovú múku)
- 80 g trstinového cukru (alebo aj obyčajný cukor, pôvodne v recepte bolo 100 g, ale mne chutí koláčik iba s 80 g cukru)
- 35 g mandlí (ja som dala múku zo zemných mandlí, šachorová múka)
- 100 g hrozienok
- 70 g orechov (opäť zas som dala pomletú slnečnicu, ktorá sa mi ľahko melie)
- 1 kávová lyžička mletej škorice
- prášok do pečiva bez fosfátov
- 1 malú lyžičku pomarančovej kôry bio
- 4 vajcia
- 60 g kokosového oleja
- 50 g tahini
- 0,5 l rastlinného mlieka (dala som ryžové, no môže byť aj mandľové)

Postup:
Všetko by malo mať izbovú teplotu (ja som nemala:)). Použila som silikónovú formu a ešte taký malý plech na fotografii hore. Hĺbka by mala byť min 1,8 až 2cm.
Orechy a mandle nasekáme (ak ste ich už nepomleli na mlynčeku na kávu). Vo väčšej miske zmiešame múky. Zalejeme mliekom a počkáme 3 minúty. Pridáme vajíčka, tahini, roztopený kokosový olej (nie horúci), premiešame. Pridáme cukor, škoricu, prášok do pečiva, orechy (ja som ich vždy mlela), hrozienka a pomiešame. Vznikne nám vlhká mäkšia hmota, ak by boli vajíčka malé, pridáme ešte deci mlieka. Zmesou naplníme formy kúsok pod okraj (ak sú také malé ako srdiečka hore na fotke, inak menej).
Pečieme pri 170 stupňoch asi 25 minút. Koláčiky by mali byť mäkučké. Vyklopíme ich a necháme vychladnúť.
Koláčiky uzavrieme do vzduchotesnej nádoby, kde nám vydržia 3-4 dni. Ja ich osobne vždy dám zamraziť a vyťahujem ich postupne. Koláčiky sú fakt sýte, takže ich naraz určite nestihnete jesť a zostarli by.
Na fotke vidíte, že som si k nim ešte vyrobila jahodovú polevu v odštavovači Kenwood, ktorý tam má aj program na zmrzlinu. Stačí však ak jahody pomixujete a máte dobrotu. Chutia lepšie ešte s niečím na vrchu, nie iba tak suché.
EXTRA TIPY K MÚKAM:
Ako používať bezlepkové múky?
- sacharidové múky 30-40 %, ryžová, tapioková, gaštanová
- bielkovinové múky 30 %, pšenová, teffová, amarantová (pre deti max 1/4 z dávky kvôli zmeny chuti), pohánková, quinoa, konopná
- tukové múky 30 %, slnečnicová, ľanová, maková, sezamová, kokosová, tekvicová, makadamová, orechové múky
- náhrady mandľových múk: konopná, makadamová (chutí orechovo), orechová, sezamová, slnečnicová, ľanová, maková, tekvicová, tvrdí sa že aj kokosová, ale ja ju neodporúčam, lebo mi z nej nikdy nič poriadne nevyšlo:D
- na zahusťovanie: ryžová, tapioková, teffová, maková (je však čierna), ľanová, tekvicová, zahusťovanie polievok a omáčok- pohánková krupica
- kukuričná múka: na tortilly, polenta, chlieb, sušienky, cestoviny, aj ako strúhanka (používajte ju s mierou, kukurica môže byť dosť dráždivá)
- najlacnejšie alternatívy: ryžová vychádzala kedysi 1 kg za 1,48 eur, potom pohánková 1 kg za 2,18 eur, 500 g bolo za 1,28 eur, potom amarantová za 2,57 eur za 500 g
- pri kváskovom chlebe: o 40 % menej lepku (počas liečenia trávania nie, neskôr môže ľuďom vyhovovať)
- múky striedame, nekonzumujeme stále iba jeden typ
- !! ryžová múka môže obsahovať arzén, tiež ryžové mlieko (nepoužívať často pre deti do 5 rokov), varte radšej s mandľovým mliekom
- špaldová múka obsahuje viac lepku než pšenica
- !!bezlepkové ovsené vločky nie sú nikdy úplne bez lepku (nejesť ich počas liečby stravou), neskôr sa dajú konzumovať, ale p. Horecká ich neodporúča celiatikom
Trápi ťa histamín?
- začni viac používať kardamón (aj na trávenie, aj celý ho môžeme dať do kávy proti páleniu záhy) a škoricu (pomáhajú rozkladať histamín v tele)
- aj pri problémoch s histamínom treba liečiť choré črevo
Ďalšie recepty nájdeš tu.

Zdroj: Silvia Horecká a jej recepty