Pre mňa je najlepší deň na robenie chrumkavých vaflí akurát sobota ráno. Prebudíte sa do ďalšieho dňa a dali by ste si niečo špeciálne. Však kto by nemal rád voňavé vafle, všakže. Dnes som dokonca vymyslela novú chutnú polevu s banánmi, aby boli mäkkučké vafličky tak akurát. Pohánkové vafle bez lepku s banánmi sa môžu úplne ľahko dostať na váš zoznam obľúbených receptov.
Tento perfektný recept som našla kedysi dávno na stránke nebe v kuchyni. Väčšinou si zarábam hneď dvojitú dávku vaflí a pár z nich si dávam zamraziť na horšie časy:) Z dvojitej porcie vám vyjde asi tak 7-8 vaflí.
Cesto na pohánkové vafle bez lepku s banánmi
- 100 g pohánkovej múky
- 1 lyžica cukru
- 3 lyžice kokosového oleja (pridávať najlepšie roztopený, inak vám vyjdú hrudy)
- 1 lyžička kypriaceho prášku bez fosfátov
- 1 vajce
- 100 ml rastlinného mlieka
- štipka soli
Čo si dať na vafličky?
- banán pokrájaný na kolieska
- kokosová smotana z Lidl
- škorica
- javorový sirup alebo med
- Kakavko či Granko
Postup
V pôvodnom recepte zmiešajú múku, cukor, olej, mlieko a žĺtok. Zvlášť si z bielkov a štipku soli urobia tuhý sneh a pomaly jemne ho primiešajú do cesta. Keďže ja na tie bielky často zabudnem, takto to jednoducho všetko zmiešam vareškou dojemna, vymiešam mixérom a je to hotové:) So snehom môžu byť však vafličky jemnejšie a viac nadýchané, ja to kompenzujem tým, že ich pečiem 4 max 5 minút, aby neboli príliš presušené. Po urobení cesta by ste mohli ešte počkať tak 3 až 5 minút, aby sa všetko pekne spojilo (to nie vždy dodržím, musím sa priznať).
Na vafličky sa mi veľmi osvedčil krém z kokosovej smotany z Lidl zmiešaný so škoricou a s javorovým sirupom. Na to dám nakrájaný banán a posypem vrch Ka-kavkom od Pure Nuts či niečím iným, čo máte doma.
Túto značku založil môj spolužiak Samuel Olejár z vysokej školy spolu s Jánom Vlkom. Okrem Ka-kavka si od nich kupujem aj niektoré jemné orechové maslá, ktoré si rada dávam na kúsky banánu ako malý snack.