Keď sa povie domáci chlieb, väčšina z vás si predstaví komplikované pečenie. Aj ja som si myslela, že na upečenie chrumkavého chleba musím byť buď zamestnaním pekárka, alebo že musím aspoň mať pekárničku na chlieb. Prekvapivo sa mi podarilo nájsť recept na voňavý pohánkový chlieb bez lepku a droždia. Pečiem ho v sklenenej mise s vrchnákom. Tento chlebík je naozaj chlieb, nie žiadna umelina z obchodu plná konzervantov.
Tento recept som našla na blogu Jarmily Maťošovej, ktorá napísala aj knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ 1 a 2. Obidve knižky mám inak doma a rada si z nich pripravujem ryžové cookies, naše obľúbené posúchy (v knihe sú označené ako chlebové placky), pohánkovú pizzu a bezlepkové vianočné pečivo (tieto recepty sú v druhej knihe). Hlavne tú druhú knižku vám naozaj odporúčam. Je jednoduchá a efektívna. Jarka našla recept na tento chlebík na pohánkový mlyn. Ako sa hovorí Slováci sú chlebový národ, tak je jasné, že chlebík nesmie chýbať v žiadnej domácnosti.
Príprava chleba je rýchla, najdlhšie trvá vymiesenie chleba ručne vareškou vo veľkej mise. Netreba pracovať so žiadnym kváskom.
Budete potrebovať:
- 500 g pohánkovej múky (jemnú či celozrnnú, ja používam tú jemnú, už som skúšala aj mixovať rôzne iné typy múk k tej pohánkovej, treba však vedieť ako na to, viac píšem v recepte Sýty koláčik)
- 12 g soli
- 12 g drvenej rasce
- 12 g šupiek psyllia (raz si ho kúpite v lekárni veľkú krabicu a potom vám už vydrží veľmi dlho)
- 15 g slnečnice (ak máte rady)
- 900 ml teplej vody (max 40 stupňov, ja používam vždy menej vody, 800-850 ml, treba poskúšať akú máte trúbu)
Postup:
Pohánkovú múku zmiešajte so soľou, mletou rascou (2 čajové lyžičky), slnečnicou a 2 lyžicami psyllia. Všetko zmiešajte a pomaly postupne pridávajte vodu (začnite miešať vodu s múkou na jednom mieste v miske a stále naberajte viac múky, nevylejte tam tú vodu naraz).
Celú zmes ručne mieste/miešajte 10-15 minút, kým vám múka prijme všetku vodu. Cesto je skôr redšie, prelejte ho do sklenenej misy (vnútri si pripravte papier na pečenie) a nechajte ho fermentovať na linke 24 hodín (nedávajte ho do zimy, uvidíte ako pekne bude cesto rásť:)
Po uplynutí času misku zavrite skleneným vekom a dajte piecť do trúby na 230 stupňov, 60minút (rúru pred tým nahrejte, ak to neurobíte, chlebík vám môže splasnúť). Po hodine odokryte misu, znížte teplotu na 200 stupňov a pečte ešte asi 15 minút do chrumkava. Po upečení chlebík vyklopte a nechajte vychladnúť. Výsledkom bude rozprávkový bochník v hmotnosti 1,2 kg.
EXTRA INFORMÁCIE:
- chlieb je výborný aj po zamrazení, nakrájajte si ho a dajte do mrazničky, po vybratí stačí, aby ste si ho opiekli na panvici dochrumkava
- ak je chlebík starší, môžte z neho urobiť chleba vo vajci
Ak vás zaujímajú ďalšie recepty, pozrite sa sem.
Pridaj sa do našej skupiny na facebooku, kde nájdeš ešte ďalšie rady, skúsenosti a milú komunitu žien, ktoré riešia to čo aj ty.
Dobrý deň, k receptu na pohánkový chlieb by som sa Vás chcela spýtať, či má fermentovanie prebiehať bez zakrytia sklenenej misy?
Ďakujem.
Trunkatová
Chlebík zakryjem skleneným vekom, ktorý prislúcha k tej sklenenej miske, áno. Odporúčam dať misku na teplejšie miesto a neotvárať ju počas procesu.
Dobrý deň.Psylium tam je potrebný?
Pekný deň, áno.
Práve kvôli tomu tam netreba kvasnice. Je potom pekne vláčny, a zvonka chrumkavý 🙂 Hlavne ho dobre vymiesiť.
Denisa