Denisa Petráš

Vylieč sa a ži naplno

Šťavnaté mäsko na slivkách s ryžou a hrozienkami

Garantujem vám, že tento recept z prostredia Egypta a Maroka si zamilujete tak ako ja.

Chuť mäsa dopĺňajú sušené slivky a chrumkavé mandle s hrozienkami zas ryžu. U mňa má už miesto vo vyskúšanýcha obľúbených receptoch bez mlieka a lepku.

Táto chuť vás nebude nudiť, konečne si môžete protizápalovú stravu užiť.

Ako milovníčka koriandra vám radím, aby ste ho nevynechali, lebo tá jeho čerstvosť krásne doplní chrumkavú ryžu a mandle.

Na jeho prípravu môžete použiť aj zapekaciu sklenenú misu, či nejakú inú keramickú.

Na mäsko so slivkami budete potrebovať:

  • Mäso v čo najlepšej kvalite (z farmy, či bio)
  • Mrkva pokrájaná na kocečky
  • Petržlen či/a koriander
  • 400g sliviek (najlepšie bez síričitanov)

Na dochutenie si pripravte jednu veľkú lyžicu:

  • Údená paprika
  • Muškátový oriešok
  • Škorica
  • Koriandrový prášok
  • Cesnakový prášok
  • Cibuľový prášok
  • Sedem korení (dá sa zohnať v špeciálnych predajňách v Bratislave, či na internete, Abido Spices, rasca, škorica, čierne korenie, koriander, hrebíčky, muškátový oriešok a nové korenie)
  • Klinčekový prášok
  • Čierne korenie
  • Bobkový list
  • 1 PL paradajkovej pasty
  • 2 nakrájané paradajky

Začnite tak, že najskôr pridajte olivový olej do hrnca a zahrejte ho, kým nie je dosť horúci.

Potom prisypte všetky koreniny, nechajte ich posmažiť trošku v oleji, a kým je olej stále horúci, pridajte kocky mäsa, kúsok po kúsku, aby ste ho tým ohňom uzavreli, aby nebolo suché.

Potom, čo sa mäso opieklo rýchlo z oboch strán, pridajte zeleninu, cibuľu, mrkvu, paradajky a nakoniec slivky.

Zmiešajte ich spolu, uistite sa, že sú veľmi dobre premiešané, aby sa chute prepojili. Pridajte 1 lyžicu paradajkovej pasty, a potom pridajte 100 ml vody. Takto necháme všetko podusiť.

Po asi 30 minútach, keď je všetko zmiešané a napoly uvarené, vložte všetko do hrnca, či inej nádoby, ktorá môže ísť do rúry na 90 minút (200 stupňov).

Najlepšie je mäso ešte zabaliť papierom na pečenie, a ten ešte navrch aj zavrieť sklom, alebo nejakou pokrývkou.

Návod na prípravu prílohy, ryže s hrozienkami

Na túto pochúťku budete potrebovať:

  • 3 šálky ryže

Na dochutenie ryže jedna veľká lyžica:

  • Údená paprika
  • Muškátový oriešok
  • Škorica
  • Koriandrový prášok
  • Sedem korení (Abido Spices, rasca, škorica, čierne korenie, koriander, hrebíčky, muškátový oriešok a nové korenie)
  • Klinčekový prášok
  • Čierne korenie
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • Mandle a hrozienka (zas bez síričitanov)
  • Čerstvý koriander (nemusí byť, ale ja ho zbožňujem)

Najprv dáte do hrnca olivový olej a zahrejete ho.

Potom pridajte všetky koreniny, nechajte ich uvoľniť svoje chute v oleji, a kým je olej stále horúci, pridajte paradajkovú pastu, a stále miešajte.

Následne pridajte 3 šálky umytej a precedenej ryže, miešajte ryžu v našej zmesi  korenín, kým všetka ryža nezmení farbu.

Potom pridajte vodu, jednu šálku ryže do 1 1/4 šálky vody, udržujte ju na vysokej teplote, kým sa neuvarí, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju dovariť 15 minút, po 15 minútach ryžu premiešajte, aby ste sa uistili, že sa varí zo všetkých strán rovnako, a nechajte znova odstáť 15 minút.

Na panvici zohrejte olivový olej, štipku škorice, sedem korenín a klinčeky, potom pridajte nakrájané mandle, stále miešajte, kým sa mandle neopečú, pridajte hrozienka, miešajte 2 minúty, a je hotové, hrozienka trvajú iba 2 minúty (pozor, aby sa vám nepripálili).

Nalejte ryžu do pekného plochého taniera, na ďalší tanier, či rovno v zapekacej mise podávajte mäsko.

Ozdobte trochou petržlena alebo koriandra.

Sleduj môj fb profil Denisa Petrášová pre viac receptov BEZ MLIEKA A LEPKU.

Egyptské mäsko na slivkách s marockým podtónom

Tento recept mám od môjho kamaráta a skvelého kuchára Fahmy. Jeho ďalšie užasné dobroty nájdete tu:

Fahmy´s kitchen

Ďalšie recepty si zas pozrite tu a urobte si z varenia zábavu. Liečivá strava je to, čo vám podarí uzdraviť sa.

Keď vás trápia potravinové intolerancie, alergie, únava, svrbivá pokožka, SIBO a bolesti brucha a kŕče, nečakajte, že vám ťažkosti zmiznú samé od seba.

Chronický zápal v tele a priepustné črevo treba riešiť.

Predstavte si, kde by ste mohli byť od dnes za 10 týždňov, keby ste poznali systém ako na to. Šetrite si čas a zbytočné bolesti, už nemusíte trpieť.

Už žiadne skúšanie z každého niečo a len eliminačná diéta. Teraz je čas ísť si za svojím zdravím.

Kontaktujte ma, a dohodnite si so mnou krátky diagnostický hovor, kde sa pozrieme bližšie na vaše ťažkosti.

Zdieľať:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *