Tiež vám tečú sliny, keď vidíte vo výklade úžasné sladké pečivo a vy si ho nemôžete dať? Už nemusíte ľutovať, že nemôžete lepok a mlieko, pretože ste práve objavili nezabudnuteľné čokoládové muffiny bez lepku a mlieka. Vyskúšala som kopu rôznych receptov na muffinky, ale iba tieto konečne splnili moje prísne kritéria. Muffinky musia skvelo chutiť, ale aj pekne vyzerať. Dokonca je to recept, ktorý vám aj vyjde a nemusíte tak vyhodiť zbytočne celú zmes, čo sa stáva často pri hľadaní dobrých receptoch bez lepku a mlieka. Tento recept spĺňa všetko do bodky.
Na čokoládové muffiny bez lepku a mlieka budete potrebovať:
- 4 ks vajcia
- 50 g pomleté orechy (alebo namletá slnečnica, je lacnejšia než orechy)
- 150 g ryžová múka
- 1/2 kypriaci prášok bez fosfátov (pol balíka, majú ich v bio obchode)
- 100 ml kokosový olej (roztopený)
- 100 g či 80 g med (ja dávam max 80 g)
- 6 kociek kvalitnej horkej čokolády (roztopenej)
- 1 PL karob
A teraz príde to najlepšie. Aký je postup? Všetko zmiešaj a je to 🙂 Cesto máte pripravené (odporúčam ho ešte vymixovať robotom, nech je pekne jemné. Všetko sa zmieša a ešte sa vymiešaním aj zväčší množstvo cesta.
Cesto dávam do papierových formičiek na muffinky a tie dám ešte aj do plastových formičiek, aby držali formu (iba papierové často nestačia a roztečú sa vám na placky:D). Pečie sa to 25 minút (pri rozhorúčenej silnej trúbe stačí aj 20-22 minút) pri 150 stupňoch. Z tohto množstva cesta vám vyjde 12 ks muffiniek. Nepečte ich príliš, nech nie sú presušené.
Poleva
Takéto muffinky si určite zaslúžia aj polevu, ktorou ich potriete. Pomôže to chuti aj ich výzoru pri servírovaní. Ja som použila jednoducho kupovanú kokosovú smotanu z Lidla a na vrch Slowtellu. Môžte si na ne však dať aj jahodovú polevu zo zamrznutých jahôd alebo hocičo, čo vás napadne.
Chceš poradiť ako si uzdraviť trávenie stravou a netoxickou domácnosťou? Neváhaj, napíš mi a dohodni si so mnou konzultáciu. Zober život do svojich rúk.