Denisa Petráš

Vylieč sa a ži naplno

Posúchy bez lepku a mlieka

Chceli by ste si dať na raňajky čerstvú chlebovú placku bez lepku a mlieka? Radi ste jedli kúsok pečiva k polievke, a teraz vám to chýba? Tieto časy temna už skončili 😀 Je načase vám predstaviť domáce posúchy, ktoré budú chutiť skoro (od babky sú vždy najlepšie) ako od vašej babky:) Pripravte si tieto posúchy na cestu, polejte ich kvalitným olivovým olejom a soľou a nič viac nepotrebujete. Ich výhoda je aj v tom, že sú naozaj veľmi sýte. Robia sa nasucho na panvici, takže sa nemusíte báť, že miniete zas pol fľaše oleja:D

Tento recept je môj dlhoročný úlovok z knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ 2 od autoriek K. Bergendiovej, R. Belákovej a J. Maťošovej. Posúchy robievam doma vcelku často, ľudia ich majú radi.

BUDETE POTREBOVAŤ:

  • 100 g kukuričnej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 50 g pohánkovej múky (hladká)
  • 50 g pšenovej múky
  • 150 ml vody
  • 50 g masti či kokosového oleja
  • 5 g semiačok chia (spájajú cesto, ja ich však nepoužívam, lebo ma kedysi dráždili)
  • olivový olej na natrenie posúchov
  • soľ

POSTUP:

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto (je lepšie keď je masť tekutá), ktoré necháme postáť v chladničke prikryté 2 hodiny. Ak by sme tam cesto nechali dlhšie, vyschne nám, a treba ešte pridať vodu. Potom si cesto rozdelíme na viac kusov, a postupne z neho robíme tenké posúchy (na kuchynskú linku vysypeme ryžovú múku a na nej vyvaľkáme posúchy).

Následne ich dvoma vareškami opatrne prenesieme na rozpálenú suchú panvicu. Pečieme až pokým sú posúchy pekne chrumkavé. Najlepšie chutia čerstvé s polievkou, či len tak s olivovým olejom a so soľou.

Všetky použité múky a kokosový olej
Vypracované cesto v chladničke

Ďalšie recepty nájdete tu.

Zdieľať:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *