Okrem polievok milujem aj všetky možné druhy omáčok. Sviečková s knedľou bolo vždy moje obľúbené jedlo z detstva. Keď som však už nemohla jesť knedľu, prestala som jesť aj sviečkovú. Avšak potom som našla recept v mojich zapísaných receptoch od babiny Gitky na sviečkovú, a rozhodla som sa ho trochu upraviť. Je to verzia receptu bez knedle, som si však istá, že kto zbožňuje knedľu a nevie jesť sviečkovú bez nej, nájde si k nej cestu 🙂
Budete potrebovať:
- 500 g morčacieho alebo kuracieho mäsa
- 6 mrkiev
- štvrťku zelera
- 2 petržleny
- rastlinné mlieko, asi 1 liter (a menej stačí)
- bobkový list
- soľ
- čierne korenie (celé do hrnca a pomleté na mäsko)
- kyslá kokosová smotana z Lidl (dobrovoľné)
- na ozdobu: čerstvá mäta, pásiky melóna, čierne hrozno
Postup:
Dáme si variť zeleninu (1 hodinu potichu) do hrnca so soľou, čiernym korením a bobkovým listom. Mäso osmažíme na oleji na panvici, pridáme soľ, čierne korenie a pokrájanú cibuľku. Po hodine zeleninu z hrnca zlejem, vyberiem bobkový list a celé korenie. Potom uvarenú zeleninu rozmixujem v mixéri a kto chce môže pridať ešte aj zásmažku (k tejto omáčke ju ja nerobím) + samozrejme mlieko. Ak vám omáčka chutí takto, tak máte hotovo, ak nie tak pridajte ešte aj kyslú kokosovú smotanu.
Ako prílohu v tomto recepte beriem k mäsku omáčku, kto však chce, môže si k tomuto receptu ešte dorobiť aj domácu knedľu bez lepku.