V nasledujúcom článku by som chcela zhrnúť niektoré z hlavných bodov knihy Záchrana pečene (séria kníh Medicínske médium, Anthony William). Počas môjho uzdravovania stravou a netoxickou domácnosťou som prečítala veľké množstvo štúdií, kníh a slovenských aj anglických článkov. Potom ma samozrejme veľa ďalších kníh na podobnú tému obyčajne ničím neprekvapí. Výnimka je práve táto kniha o tom, akú významnú rolu v našom tele má práve naša pečeň. Autor dáva do pozornosti oslabenú pečeň, ktorá už nemôže odstraňovať všetky škodliviny z nášho tela, pretože je už úplne zanesená. Po prečítaní tejto 400 stranovej knihy som prehodnotila niektoré zvyky v mojom každodennom živote. Našťastie nás naše telo často vedie tým dobrým smerom, teda viete kedy sa cítite zle a kedy máte veľa energie. Ako to s tou pečeňou je sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
V knihe Anthony William sľubuje odpovede na príčiny vzniku ekzému, psoriázy, cukrovky, streptokokových ochorení, akné, nadúvania, žlčových kameňov, únavy nadobličiek, únavy, stukovatenej pečene, problémy s hmotnosťou, syndrómu bakteriálneho prerastania čreva a autoimunitných ochorení. Okrem tejto knihy napísal autor aj knihy Medicínske médium, Liečivá sila potravín a Štítna žľaza. Vo svete je veľmi známy, vyhľadáva ho veľa ľudí vrátane známych celebrít. Na instagrame môžete nájsť desiatky ľudí, ktorí zdieľajú svoje príbehy zázračného vyliečenia pomocou Anthonyho kníh.
Jednu vec, čo som si všimla pri študovaní rôznych zdrojov je, že veľa článkov si navzájom protirečí. Jeden autor hovorí tak a druhý inak. Ľudia sú potom z toho zmätení a nevedia komu majú veriť. Z toho dôvodu je vždy najlepšia osobná skúsenosť a kritické myslenie. Uvediem vám môj príklad.
Okrem programu Whole 30 a palea, ktoré mi veľmi pomohli uzdraviť sa, som skúšala aj jesť málo mäsa a makrobiotiku. Jedla som rôzne bezlepkové obilniny a málo mäsa a výsledkom bolo, že som sa stále cítila horšie. Pre to som sa rozhodla pre úplný reset v mojej strave a začala som s programom Whole 30, kedy som dodržiavala ich pravidlá na
100 % aspoň 30 dní. Následne potom som prešla na paleo stravu bez výnimiek. Pre mňa to bol vtedy naozaj zázrak, že som sa konečne začala cítiť lepšie. Mala som menej bolesti v bruchu a aj koža ma už tak nesvrbela ako pred tým. Tento proces mi však trval minimálne rok. Teraz už zas konzumujem bezlepkové obilniny, kapustu, strukoviny a menej kakao. Viem však, že ak zjem z toho príliš veľa, môže mi to podráždiť trávenie.
Prečo však o tom hovorím? Práve pre to, že v knihe Záchrana pečene som sa dozvedela veľa zaujímavých zistení, z ktorých veľa používam v mojom živote. Niektoré veci z knihy beriem tak, že každé telo má iné potreby. V mojom prípade nie je možné, aby som bola vegetariánkou, pretože ma dráždia strukoviny vo väčšom množstve. Autor je zástanca očisty, s ktorou sa stotožňujem, avšak nie každé telo je už pripravené na plnú očistu (pri problémoch s intoleranciami ženy častokrát veľa schudnú a takáto očista by mohla spôsobiť, že by išli v ich prípade dole ďalšie neželané kilá).

Na druhej strane sa mi však páči jeho myšlienka dávať si doobedie bez tukov, pretože sa môže vtedy pečeň čistiť. Preto aj vy skúste takto pristupovať ku každému zdroju. Zoberte ho do úvahy, ale myslite aj na to, že každý z nás je jedinečný. Je to nakoniec na vás ako sa rozhodnete. Vy ste zodpovedný za svoj život a aj vaše telo.
Kto je Anthony William?
Anthony William je autor New York Times bestsellerov ako sú Medicínske médium: Štítna žľaza, Skutočné príčiny a účinná liečba Hashimotovej tyreoiditídy, Gavesovej choroby, Epsteinovho-Barrovej vírusu a ďalších. Narodil sa s jedinečnou schopnosťou komunikovať s vyšším Zdrojom, ktorý mu poskytuje nezvyčajne presné zdravotné informácie. Keď mal 4 roky, svoju rodinu šokoval vyhlásením, že jeho stará mama má rakovinu (čo bola nakoniec údajne pravda).
Odvtedy Anthony využíva svoj dar a radí ľuďom ako sa uzdraviť. Pre to väčšinu jeho rád nenájdete nikde inde. Môžete tomu veriť alebo nemusíte, ale Anthony má vo svete veľmi silnú základňu fanúšikov v podobe vyliečených pacientov. Z toho dôvodu som sa na jeho knihy rozhodla pozrieť aj ja. Prečítala som 3 jeho knihy a najviac ma oslovila práve kniha Záchrana pečene.
V nasledujúcich odstavcoch sa pozrieme spolu v skratke na najdôležitejšie body v knihe. Neuvádzala som informácie k jednej časti knihy, kde hovorí o rôznych častiach pečene a k tomu špecifickej očiste. Ak si to chcete naštudovať podrobnejšie, odporúčam si knihu zakúpiť.
Skutočné poslanie pečene
- spracovanie tukov a ochrana pankreasu
- ukladanie glukózy a glykogénu
- ukladanie vitamínov a minerálov
- odzbrojenie a zadržanie škodlivých látok
- skríning a filtrovanie krvi
- ochrana organizmu na mieru šitým imunitným systémom
Pečeň usilovne rozkladá tuky, aby sa nezdržiavali dlho v našom krvnom obehu. Vtedy totiž môžu negatívne ovplyvniť funkciu orgánov a pankreas. Ak jeme príliš veľa radikálnych tukov, tak našu pečeň preťažujeme. Vtedy musí pečeň tuky vyplavovať do lymfatického systému. To oslabuje náš imunitný systém.
Takže tu Anthony tvrdí, že treba byť opatrný s konzumáciou veľkého množstva nezdravých tukov. Okrem toho treba pečeni dodávať palivo v podobe glukózy (ovocie, poznámka: pri podráždení trávenia zlou stravou, toxickou domácnosťou a iným môže byť telo citlivé aj na príjem sacharidov v strave v podobe ovocia, vtedy treba jesť ovocie s mierou a najlepšie nejesť vôbec biely cukor).
Keď máte nedostatok vitamínov a minerálov, môže to znamenať aj to, že vaša pečeň je už preťažená. Pečeň ukladá živiny, ktoré získala zo žalúdka a z čriev. Po istom procese v pečeni je pripravená živiny vyplaviť do nášho krvného obehu. Ak má však naše trávenie niekedy ťažkosti (streptokoky, reflux, zápal v črevách, prijímate potraviny ktoré zápal vo vás ešte podporujú, napríklad lepok), práve pečeň vie (dočasne) kompenzovať veľa problémov (SIBO, syndróm dráždivého čreva) v našom tele. Ak však naša pečeň príliš stukovatie, nie je nám už schopná pomáhať ako kedysi.

Ako pomôžeš svojej pečeni?
- pomôžem jej očistiť sa od toxínov a jedov
- budem ju chrániť pred škodlivinami
- dodám jej dostatok glukózy z ovocia, aby mala palivo
- podporím ju stravou s antioxidantmi, ktoré sú v lesných čučoriedkach, v červenej pitahayi (dračie ovocie), v šupke červených jabĺk, v zelenine, v bylinkách a v koreninách
Znížená funkcia pečene
Záhadný vysoký krvný tlak, búšenie srdca, cukrovka druhého typu, tmavé kruhy pod očami, chronická dehydratácia, kŕčové žily, priberanie, citlivosť na chemikálie, nadúvanie či zápcha, to všetko môže byť aj dôsledkom zlého stavu pečene. V dnešnej dobe potenie a vylučovanie nestačí na to, aby sme sa zbavili všetkého odpadu v tele. Nikto nás neučí, ako podporovať pečeň v samoočiste. Keď našu pečeň preťažujeme, je nútená si míňať svoje zásoby živín. Potom však už nemá silu bojovať s vírusmi, s baktériami, s ťažkými kovmi, s herbicídmi a s pesticídmi. Naša pečeň sa tak stáva iba zberateľom škodlivín a už nemá silu nás aj chrániť. Svoje byty upratujeme, ale pečeň nechávame roky chátrať. Používaním toxických prípravkov tak škodíme pečeni ešte viac.
Napriek tomu, že naša pečeň nemusí pracovať na 100 %, stále robí všetko, čo môže, aby nám pomohla. Niekedy sa nás pečeň snaží upozorniť na to, že sa niečo deje (sťahy pečene, kŕče, teplo, bolesť alebo aj nič). Kvôli nám ide do boja, aby ochránila životne dôležitý pankreas. Čím viac je preťažená, tým viac si míňa svoje zásoby glukózy. Pečeň nám chráni aj naše srdce. Niekedy človek pociťuje príznaky podobnej menopauze (návaly tepla, nespavosť, podráždenosť, nočné potenie), a pritom je to zas naša preťažená pečeň (napr. aj ekzémy, rosacea).
5 typov zníženej funkcie pečene
Stredná, spodná, horná, ľavá a pravá časť pečene, všetky oslabené časti pečene majú nejaké symptómy (viac v knihe na str. 75).
Chronická dehydratácia
Každý človek bol v dnešnej dobe niekedy chronický dehydrovaný. Nikto nás neučí hydratovať sa. Najeme sa chlebom a keksami a myslíme si, že ten malý pohár vody a káva na ráno postačia. Potom sme prekvapení, keď nás na večer dobehne obrovský smäd, ktorý už nevieme nijako potlačiť. Preto myslite na:
- pitie litra vody s citrónom hneď po zobudení (voda môže byť aj mierne teplejšia, určite nie ľadová)
- zelerová šťava alebo smoothie (bez tukov)
- ovocie
- zelenina
Syndróm špinavej krvi
Po rokoch dehydratácie sa pečeňové bunky musia prispôsobiť, a tak dočasne pečeň hydratuje zvyšok tela. Takto nám pomáha zaistiť naše prežitie. Tento stav však naša pečeň nevie udržiavať dlhodobo. Keď k tomu ešte aj jeme veľa suchých potravín ako je pečivo, tak pečeni našu ochranu ešte sťažujeme. Keď pečeň už ďalej nevládze, nastane stav, ktorý Anthony nazýva syndróm špinavej krvi. Vtedy už pečeň nevie udržať nahromadené jedy, a tak ich začne vypúšťať do nášho tela.
Problém s nedostatkom energie
Nedostatok energie je typický v počiatočných fázach zníženej funkcie pečene. Keď človek zrazu nemá dosť energie, je to znakom, že naše telo túto energiu používa inde. Buďte k sebe pozorný a láskavý. Zistite, čo sa deje vo vašom tele.

Tmavé kruhy pod očami
Niekedy máme tmavé kruhy pod očami, keď málo spíme, inokedy keď sme veľmi veľa pracovali a sme vyčerpaní. Keď sa potom dospíme a tmavé kruhy nám zmiznú, to je tá lepšia možnosť. Čo však s kruhmi pod očami, ktoré nechcú zmiznúť? Potrebujeme sa naozaj skutočne hydratovať. Zaraďte do stravy riasu dulse a konzumujte aj uhorky v šaláte. Dostatočne pite, ráno aspoň 1 liter vody, ktorý vám pomôže.
Zápal
Chronický zápal ma v dnešnej dobe už veľa ľudí a ani o tom nevie. Nehovorím teraz však o akútnom zápale, ktorý vám dočasne vznikne, keď sa poraníte. Hovorím o chronickom zápale v tele, ktorý sám od seba nezmizne. Podľa Anthonyho lepok sám o sebe nespôsobuje zápal, ale práve lepková strava vyživuje všetky škodlivé baktérie a vírusy v našom tele.
Stukovatená pečeň
Autor sa domnieva, že problémom stukovatenej pečene nie je cukor ako sa tvrdí, ale práve nadbytok tukov. Keď pečeň chce ochrániť pankreas, začne hromadiť tuk. Keď teda máte stukovatenú pečeň, nevinte z toho jablká:)
Záhadný hlad
Naša hladujúca pečeň netúži po kalóriach z tukov. Potrebuje naopak dostatok glukózy (najlepšie bio ovocie). Pečeň si vie vyčerpať svoje zásoby glukózy aj pri nadmernom strese. Ak mávate niekedy neukojiteľný hlad, vaša pečeň vás prosí o dávku zdravej glukózy v podobe jablka či iného ovocia (poznámka: opäť pozor na to v akom stave máte trávenie, niekedy môže ovocie dráždiť na jazyku, tak si dajte radšej oslaďte lyžičkou medu od včelára).
Starnutie
Ak sa budeme starať o našu pečeň, tak si môžeme dlho udržať mladý vzhľad. Práve zbavovanie odpadu z pečene je podstatné pri boji proti starnutiu.
Vysoký krvný tlak
Pečeň upcháva kvôli veľkej konzumácii tukov, keď je k tomu ešte aj chronicky dehydrovaná, vtedy musí naše srdce pumpovať 10 až 50-krát viac. Je to akoby sme ťahali cez slamku smoothies. Dôsledkom je potom zvýšený tlak. V takomto prípade sa vyhýbajte strave s nadbytkom tukov, soli a octu. Okrem toho sa zamerajte aj na hydratovanie tela.
Problémy s nadobličkami
V čase keď máme veľké stresy, vylučujú naše nadobličky hormón adrenalín. Opäť naša pečeň ho do seba nasáva ako špongia, aby ním neublížila iným častiam v tele (napr. výstelke tráviaceho systému, mozgu či kostiam). Je potrebné upozorniť na očistu pečene. Nie je totiž každý typ očisty šetrný k pečeni. Detoxikáciu Záchrana pečene 3:6:9 Anthony odporúča, pretože je vhodná aj pre pečeň aj pre nadobličky.
Zvýšená citlivosť na chemické látky a potraviny
Vonné sviečky, čerstvá farba, toxické potraviny, osviežovače vzduchu, výfukové plyny, chemické čistenie sedačky kobercov, chemické spomaľovače horenia oblečenia, postrek na burinu, toxická kozmetika a produkty do domácnosti, umelé parfémy, umelé vône v kozmetike, a takto by som mohla ešte pokračovať. Naša pečeň má po istom čase, čo môžu byť aj roky, už toho naozaj dosť. Okrem toho v sebe môžete mať aj aktívny zápal EBV (vírus Epstein-Barrovej, infekčná mononukleóza). Ľudia ktorí sú citliví na chemické látky, sú často citliví aj na rôzne druhy potravín. Opäť nás to vedie k očiste k pečeni. Ak patríte k týmto ľuďom, máte jednu výhodu-veľmi dobre si uvedomujete hrozby, a tak viete lepšie chrániť seba aj svoju rodinu.

Ekzém a psoriáza
Takmer každé kožné ochorenie (aj rosacea, lupus, celulitída, vitiligo, starecké škvrny, akné) majú pôvod v pečeni. Do pečene sa totiž dostali toxíny ako sú meď, ortuť, hliník, kadmium, nikel, olovo a vírus EBV (jeho potravou je lepok, mliečne výrobky a vajcia), v prípade akné sú príčinou streptokoky.
SIBO (Syndróm bakteriálneho prerastania čreva)
Anthony SIBO nazýva streptokokové prerastanie tenkého čreva. Veľmi vám môže pomôcť šťava zo stonkového zeleru, ktorá obsahuje ešte neobjavené minerálne soli, ktoré ničia škodlivé baktérie. Táto šťava vám dopĺňa žalúdočné kyseliny, a ešte je v podstate aj antivirotikom/antibiotikom.
Nadúvanie
Nadúvanie spôsobuje slabo natrávená potrava a oslabená pečeň. Táto potrava zanáša črevo, čo nakoniec môže skončiť SIBO. Streptokokovi sa v zanesených črevách páči, tak môže prerásť až do stavu, ktorý nie je nikomu príjemný. SIBO potom môže vytvárať plyny a spôsobovať nepríjemné nadúvanie.
Zápcha
Bežnou príčinou zápchy je rozšírenie alebo zúženie čreva v rôznych častiach v dôsledku zápalu spôsobeného patogénmi. Patogénnym palivom je lepok, vajíčka, mliečne výrobky alebo aj iné potraviny, ktoré sa nestihli dosť rozložiť.
Ako pomôžem mojej pečeni?
- budem sa vyhýbať škodlivým potravinám
- znížim príjem radikálnych tukov
- budem užívať niektoré z odporúčaných doplnkov
- vždy keď môžem, dodržiavam zásady Rannej záchrany pečene (doobeda vôbec nejem tuky, vypijem 1 l vody ráno po zobudení, robím si šťavy a smoothies, dám si vodu s citrónom, jem ovocie)
- pravidelne postupujem očistu pečene 3:6:9 (nie každý ju však môže hneď podstúpiť v plnej sile, ak má napríklad podváhu, otázka, či je to pre vás teraz vhodné je skôr na konzultáciu)
Problematické potraviny
- vajíčka
- mliečne výrobky
- syr
- hormóny z potravín
- potraviny s vysokým obsahom tukov
- popíjanie alkoholu
- príliš veľa octu
- kofeín
- nadmerný príjem soli
- lepok
- kukurica
- repkový olej
- výrobky z bravčového mäsa

Toxicita v domácnosti
- osviežovače vzduchu, vonné sviečky
- kolínska, voda po holení
- lak na vlasy
- parfémy
- farba na vlasy
- klasický mejkap (používam značku Nui, majú jedno z najlepších netoxických zložení na trhu)
- laky na nechty
- toxické prostriedky v domácnosti
- klasické pracie prostriedky
Liečivé potraviny
- ananás, morské riasy, banány, brokolica, bobulovité ovocie, broskyne a nektarinky, cesnak, cibuľa, citróny a limetky, cukina, čerešne, ďatle, figy, rukola, reďkovky, karfiol, hrozno, hrušky, huby, jablká, javorový sirup, kiwi, klíčky, kokos, koriander, kurkuma, lesné čučoriedky, šalát, mango, marhule, med, melóny, mrkva, papája, petržlen, pomaranče, mandarínky, sladké zemiaky, stonkový zeler, špargľa, špenát, uhorky, zemiaky, tekvica…
Bylinky a doplnky stravy
- aloe, D-manóza (aj pri zápaloch močového mechúra alebo ako prevencia), divozel, ibištek, kurkuma, mäta, medovka, spirulina, pŕhľava, šípky, prírodný vitamín C, vitamín D, zelený jačmeň v prášku (hlavne v lete)…
Celý tento článok má za úlohu vám poskytnúť výber z podstatných informácií z knihy. Publikácia Záchrana pečene je však veľmi obsiahla a nachádza sa v nej veľa častí a zaujímavých informácií, ktoré som tu neuviedla. Ak vás to zaujalo, odporúčam vám si ju zakúpiť. Nájdete ju napríklad tu.
Prvá pomoc pri rôznych príznakoch zanesenej pečene
1. Všeobecne• žihľavový čaj 2-krát denne
2. Autoimunita • divozelový čaj• ibištekový čaj 1-krát denne• selén• huba čaga, 2 čajové lyžičky denne
3. Precitlivenosť na potraviny a chemické látky• mätový čaj 1-krát denne• vitamín C prírodný, vitamín D, B 12
4. Tmavé kruhy pod očami• ibištekový čaj 2-krát denne• koreň púpavy čaj 1-krát denne• lopúchový čaj koreň 2-krát denne (je veľmi horký, iba pre silné povahy:)• B-complex, kurkuma, zinok, vitamín C
5. Návaly tepla• medovkový čaj 1-krát denne 2 vrecká čaju• žihľavový čaj 1-krát denne 2 vrecká čaju• coenzým Q10, prírodný vitamín C• huba čaga 2 ČL denne
6. Močové cesty• aloe vera čerstvé, 5 a viac cm denne• D-manóza (odporúčam aj pri zápaloch)• ibištekový čaj 2 šálky denne• šípkový čaj 2 šálky denne• huba čaga 2 ČL denne
7. Metličky na nohách• púpavový čaj z koreňa 1-krát denne• lopúchový čaj z koreňa 1-krát denne• pestrec mariánsky 1-krát denne• žihľavový čaj
8. Zápcha• mätový čaj• pestrec mariánsky 2-krát denne• žihľavový čaj 1-krát denne• šípkový čaj 2-krát denneZoznam nie je úplný.
Zvyšok symptómov nájdete v knihe.
Vyberte si jeden problém a môžte to vyskúšať (nerobte všetko naraz, to by bolo na telo príliš). Začnite však postupne a zisťujte, či vám telo nereaguje nejakou alergiou (napr. pri hube čaga, alebo pri niečom, čo ste ešte nikdy neskúšali).
Pri zakúpení knižky nemám z toho žiadnu províziu.
Chceš čítať ďalšie výskumy? Chceš šetriť svoj čas pri čítaní hrubých kníh? Tak pozri na ďalšie články tu.
Chceš poradiť ako si uzdraviť trávenie stravou a netoxickou domácnosťou? Neváhaj, napíš mi a dohodni si so mnou konzultáciu. Zober život do svojich rúk.
Zdroje:
Záchrana pečene, Anthony William, 2020
pixabay pre obrázky